De As VZW

Sla navigatie over

Home Afdelingen Externe begeleiding Team Mobiel Nieuws

Nieuws

Een werkdag uit het leven van Marie:

Een werkdag uit het leven van Marie:

Ik ben Marie, ben 28 jaar en woon in Arendonk. Ik kan niet praten, ik ben zo geboren. Met gebaren, klanken en mijn mimiek probeer ik me uit te drukken. Mijn spraakcomputer helpt me ook. Al 8 jaar lang ga ik werken bij de kleinste kleutertjes van basisschool De Voorheide. Ik sta alle dagen paraat in de rode of gele klas. Ik kan de kleuters en mijn collega’s niet meer missen en andersom denk ik ook niet.

Ik vertel jullie graag hoe mijn werkdag er uit ziet.

 

Lees meer

Een werkgever aan het woord : begeleid werken bij frituur Bax-bis

Een werkgever aan het woord : begeleid werken bij frituur Bax-bis

Kristel werkt bijna 2 jaar in onze frituur Bax-Bis te Weelde. Ze komt elke donderdagvoormiddag.

Kristel is voor ons een heel gemotiveerde en geïnteresseerde werkkracht. Ze wil echt werken!

We zijn 2 jaar geleden met dit begeleid werk gestart omdat we iets wilden betekenen. We wilden iemand met een beperking de kans geven om te werken in onze frituur.

 

Na overleg met de jobcoach , zijn we gestart met een vast takenpakket : eieren koken en pellen, ajuin pellen, servieten plooien en bestek inrollen.

Dit gaf Kristel regelmaat en voor ons was dat ook gemakkelijk. Het was voor ons duidelijk welk werk we voor haar opzij konden houden.

Ondertussen is Kristels takenpakket fors uitgebreid : ze maakt nu voor ons o.a. de berenpoten, prikt gehaktballen op een stokje, legt curryworsten en kroketten op plateau’s klaar, zet stoelen naar beneden, schilt aardappelen, snijdt tomaten…

In de keuken kunnen we Kristel bijna alles vragen.

We moeten haar de nieuwe taak maar 1 keer voordoen en dan is ze ermee weg.

 

We zouden Kristel niet meer kunnen wegdenken op onze werkvloer.

Haar begeleid werk is goed geïntegreerd in onze werking. We houden het werk voor haar opzij.

Ondertussen hebben we goede band met Kristel opgebouwd. Als ze er niet is, dan missen we haar.

 

Philip vertelt over zijn begeleidingen

Philip vertelt:

 

“ Ik stelde, samen met zijn familie, de vraag aan team mobiel om mij te helpen zoeken naar een vrijetijdsinvulling. De vraag die voor mij onmiddellijk naar voor kwam was het leren werken met de computer. Daar ging Katrien dan ook alvast naar op zoek. Zo kwam ze terecht bij Basiseducatie, waar ik nu 1 keer per maand naar toe ga om allerlei dingen rond de computer bij te leren.

Vervolgens stelde ik samen met Katrien een lijstje op met activiteiten die me aanspraken. Ik gaf alle activiteiten een score naar gelang mijn interesse. Zo kon Katrien hier weer mee aan de slag. Ondertussen ben ik lid van KVG en SVGK. Deze organiseren op geregelde tijdstippen verschillende activiteiten (kienen, minigolf, kerstfeest,…).

Momenteel komt Katrien 1 keer per maand bij mij thuis. We overlopen dan de voorbije activiteiten en bekijken de komende activiteiten. Zonder Katrien zou mij dat niet lukken, maar samen gaat het goed.”

 

Dit betekent "externe begeleiding " voor Martina

Dit betekent "externe begeleiding " voor Martina

De begeleiding door 'team mobiel' betekent vooral een bekrachtiging van mijn nog voelbare mobiliteit.

Waar ik me afgeremd voel door beperkingen,werkt het als een open deur die mogelijkheden laat zien.

Ik voel me erdoor bevestigd , dat ik mijn behoefte terug durf te voelen en dat er concrete hulp geboden wordt om terug vertrouwen op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat ik,me niet richt op wat niet meer kan maar terug energie geef aan heropbouw van mijn dagelijkse zelf en ik hoef dit niet alleen te doen. De begeleiding stimuleert me om oplossingsgericht te denken. Dit is een wereld van verschil en opent nieuwe werelden waar ik onbezorgd en vrij van kan genieten. Het maakt mij terug gelukkig in het bestaan. Het is van een onschatbare waarde.

 Martina

 

Benny leert koken

Benny vertelt: "Ik ben Benny en zou graag leren koken. Daarom stelde ik deze vraag aan mijn begeleiding. Omdat ik geen ervaring heb met koken, beginnen we met vrij eenvoudige gerechten. Deze maken we verschillende keren samen, zodat ik het binnenkort alleen kan. We zijn gestart met tomatensoep. De eerste keer was het moeilijk. De tweede keer ging het al veel vlotter. Mijn lievelingsgerecht is tiramisu. Dit hebben we ook al gemaakt. Mijn begeleiding maakt steeds een stappenplan met de te volgen stappen. Ik heb dadelijk getrakteerd aan mijn moeder en onze poetshulp. Ze vonden hem heerlijk. Ik kijk er naar uit om nog veel bij te leren!"

 

 

Lees meer

Mathias werkt ook in Carrefour Easy te Poppel

Mathias werkt ook in Carrefour Easy te Poppel

Naast mijn werk in het WZC , ga ik 2 volle dagen per week op woensdag en vrijdag werken in de Carrefour Easy te poppel. Omdat ik dicht bij het werk woon, kan ik met de fiets naar mijn werk.

 

Ik kijk 's morgens eerst na of er nog voldoende javel en melk in de rekken staat. Na deze vaste taak, vul ik in de schabben aan wat er met de vrachtwagen geleverd werd zoals het water, honden eten, poezen eten, frisdrank, mayonaise...

 

Ik werk heel graag in de Carrefour omdat ik toffe collega's heb. Als ik een vraag heb, kan ik altijd bij hen terecht. Soms vragen de klanten aan mij iets. Ik probeer ze dan zelf te helpen. Als ik ze niet kan helpen, vraag ik hulp aan een collega. Ik vind het heel belangrijk dat ik vriendelijk ben tegen de klanten.

 

 

Mathias werkt al 4 jaar in het WZC OLV van de Kempen te Ravels

Mathias werkt al 4 jaar in het WZC  OLV van de Kempen  te Ravels

Ik werk ongeveer 4 jaar , elke dinsdag en donderdag van 8 -13u in het WZC Home OLV van de Kempen te Ravels. Mijn werk is gestart als stageplaats tijdens de laatste 2 jaar van mijn schooltijd. Na de school ben ik hier als vrijwilliger blijven werken onder de vorm van "begeleid werken". 

Mijn taken in het WZC zijn : de tafels dekken, tafels afruimen, de watertoer, bedden opdekken en helpen bij het geven van maaltijden aan de bewoners. 

Ik kom zelfstandig met de auto naar het werk. Zonder dat mijn ouders me hierbij hoeven te helpen. Ik ben hier heel trots op. 

Ik werk graag in het rusthuis omdat ik graag met de bewoners in contact kom. Ik heb hele goede collega's !

 

 

Archief